Obstakels om van te leren

Als bewoners, kunstenaars en gebruikers van een plek zoveel ideeën hebben voor hun omgeving, waarom zien we dat niet veel meer terug op straat ?

Van allerlei obstakels houdt mensen tegen om zelf tot actie te komen Bijvoorbeeld: het in je eentje moeten doen.Denken dat niemand op jouw ideeen  zit te wachten.Te weinig tijd hebben. Angst voor vandalisme. Net niet genoeg binding met je omgeving voelen. Confrontaties of gedoe met mensen uit je straat.

Vaak ontbreekt het aan hulp in organisatie en ondersteuning. Momenten van ontmoeting met andere bewoners en een vertrouwensband opbouwen en bemiddeling met gemeentelijke instanties en ander organisaties zijn belangrijk.


platjes 1plantjes2

plantjes4plantjes6

Tijdens de plantjes dag bij Wishingwellwest, ontmoeten de kunstenaars de bewoners,en de woningbouwvereniging .Er wordt muziek gemaakt, koffie gedronken en de kunstenaars bespreken hun plannen.

Hoe staat de de gemeente tegenover het uitvoeren van ideeën van bewoners en kunstenaars in de publieke ruimte ? Bewoners en kunstenaars kunnen hele waardevolle en bijzondere ideeen hebben voor hun omgeving .Mensen op deze manier betrekken bij de publieke ruimte kan voor meer verbinding en verantwoordelijkheid gevoel zorgen, mits dit proces goed begeleid wordt. Sociale cohesie en concepten die de veiligheid en de leefbaarheid verhogen zijn belangrijk volgens de overheid.

IMAG0108

De ontwerpers en kunstenaars bekijken de straten van complex 507

De verschillende diensten van de gemeente doen erg hun best en zien hier de waarde in van bewoners participatie en de samenwerking met kunstenaars, maar de praktijk blijkt soms moeilijk voor hen.Wanneer een uniek straatmeubel of kunstwerk in de openbare ruimte wordt geplaatst, wie neemt dan de verantwoordelijkheid op zich ,is het een veilig object ,wie onderhoud het wanneer het stuk is en wie kan de financiering in de toekomst hiervoor waarborgen ?

Wat zou helpen is bijvoorbeeld een speciaal fonds of een budget bij de gemeente voor het onderhoud van kunstwerken en uniek straatmeubilair. Het zou bijvoorbeeld goed zijn om te achterhalen hoe dit in de verschillende steden in Nederland en Europa geregeld is ……

Een hoge mate van binding en verantwoordelijkheidsgevoel bij de gebruikers van de publieke ruimte of een object zou een manier kunnen zijn…. Een buurt zou een object in beheer kunnen nemen en kunnen samenwerken met een gemeentedienst wat betreft onderhoud.Dit laatste is volgens ons mogelijk, maar kost misschien meer tijd in het begeleiden van processen en stimuleren van communities en dit is niet in een paar jaar veranderd.

De publieke ruimte is van iedereen, maar wat betekent een interessante , mooie en veilige straat of openbare plek in de toekomst ? Het zal waarschijnlijk altijd een kunst en een klus blijven te balanceren tussen vormgeving, veiligheid en financiele mogelijkheden.Daarnaast is het onderzoeken, inspelen en oppikken van de mogelijkheden van een veranderende mentaliteit en bewustzijn in de samenleving ten aanzien van de publiek ruimte belangrijk.Wij denken dat het nuttig en interessant is om dit te doen via concrete projecten welke verbetering van het straatbeeld en discussie over de openbare ruimte oproept en deze te evalueren. Dit maakt nieuwe culturele en sociale concepten en samenwerkingsvormen mogelijk.