Bandoeng Boomhekjes

Carmela Bogman en Rogier Martens zijn alle twee designers , ze ontwerpen en maken bijzonder straatmeubilair of andere ontwerpen voor de openbare ruimte. Als team zijn ze gevraagd samen met de bewoners van de Bandoengstraat twee ideeen te ontwikkelen en uit te voeren.

boomhek1

boomhel2

Hoe kwam men op het idee van boomhekken ?

De Bandoengstraat deed vorig jaar zomer mee aan een prijsvraag.Bewoners konden gezamelijk een plan maken om hun straat meer vogel vriendelijk te maken.Een grote groep mensen verzamelde ideeen; het creeeren van gras daken, geveltuinen en boomspiegel tuintjes maar ook speciale hekjes om de tuinen te beschermen en pergola’s waar een bijvoorbeeld een kamperfoeli op kan groeien leek hun wel wat. De Bandoengstraat won de hoofdprijs ! Dit betekent dat het plan uitgevoerd zal worden (behalve de gras daken, dat is op dit moment niet mogelijk)

vogelvr 1vogelvriend 2Bewoners van de Bandoengstraat wonnen de hoofdprijs met hun idee voor een vogelvriendelijke straat. Eem groep van 23 mensen uit de straat gingen met elkaar een dagje uit naar Amelisweerd

Een ontwerp voor een pergola en boomhek

De pergola kon helaas niet doorgaan. Zo’n object moet heel diep de grond in vanwege veiligheid. Helaas liggen er onder de grond in veel straten erg veel kabels en pijpen , waardoor dit niet mogelijk bleek.


ramen 507

De gevels uit de Bandoengstraat , de Amsterdamse schoolstijl als inspiratiebron voor het ontwerp

presboom2

Schetsontwerp in karton, pergola en boomhekje

Verschillende smaken Carmela en Rogier zijn gevraagd om 14 boomhekjes en 3 pergola’s voor de Bandoengstraat te ontwerpen . Tijdens een bewonersavond werd duidelijk dat de mensen uit de straat een speciaal ontwerp wilde. De smaken waren natuurlijk verschillend… de een wilde iets super organisch, de ander iets straks en dan wilde weer iemand een nostalgisch ontwerp.Men stemde overeen in dat het bij de straat moest passen ,in vorm en kleur ook werd de “amsterdamse school achtige architectuur” genoemd.Verder waren er nog praktische wenken, het hekje moest zo zijn dat mensen hun fiets er niet tegen aan konden zetten of aan vast konden maken !!!!

karton vogelh

Schets in karton

Het ontwerp. Carmela en Rogier namen als uitgangspunt De Amsterdamse school achtige architectuur van de huizen ,het heeft iets straks, decoratief en nostalgisch…..en het zou goed bij het straatbeeld passen.Het ontwerp werd getoond aan de bewoners die enthousiast waren ! Zij gaven wel aan gaven dat ze hoogte van hekje niet handig vonden en een ander kleur blauw wilden.Dit werd aangepast in het ontwerp….

boomspiegelhekje

Het uiteindelijke ontwerp in gepoedercoat staal en de letters Bandoengstraat worden uitgefreesd