Muur Bloemen

Grafisch en illustratief ontwerpsters, Maartje Kuiper en Annemoon van Steen wonen zelf in Complex 507.

Hun sjabloon graffiti achtige ontwerpen werden door veel jongeren mensen uit de buurt uitgekozen. Vooral de kinderen die in de van Heutszstraat wonen en spelen vonden ze fantastisch,dit is toevallig ook nog de straat waar Maartje woont.

Het uiteindelijke werk op  de muur in de van Heutszstraat.

3muurbmuurb-dicht

De techniek

Met mega grote sjablonen, gemaakt door Klaas Schotanus zijn de bloemen erop getekend.Er mocht op de muren niet echt geschilderd worden met verf.  Else Huisman heeft i.s.m met een renovatie specialist uit de buurt en verfmolen “de Kat” gezocht naar een recept zonder chemicalien, voor op de oude bakstenen muur. De sjabloon techniek is met natuurlijk olieen en pigmenten.Het uiteindelijk sjabloneren op de muur is uitgevoerd door Klaas en Else met hulp van Annemoon .

Het voor proces

Met de kinderen uit de buurt wordt besproken wat er opgeknapt zou kunnen worden……ze maken zelf foto’s

prullebakIMAG0145

Ze maken collage’s en beschrijven hun ideeen voor de buurt

1kids

Beneden rechts een ontwerp van Maartje en Annemoon,beneden links een voorbeeld blad met werk van andere kunstenaars zoals “Bansky”. Via bladen konden de buurtbewoners aangeven wat men leuk vond.

voorbeeld507

voorbeeld2

Kiest de buurt voor een blokkerig of organisch ontwerp… ?

ontwerpmaartjes

ontwerpblokjesmaartje

In de blokjes waren ook nog allemaal kleine logo's

Helaas was sjabloneren met verf op de muren niet toegestaan door de woningbouwvereniging, sommige oudere bewoners waren ook bang dat het te druk zou worden in hun straat.Tijdens een bewoners middag met de buurt kwam een bewoonster met het idee, de muren schoon te maken in plaats van te beschilderen. Je maakt een sjabloon en die vorm spuit je schoon !

zonnenbloem

Zonnenbloemen

Graffiti reversed

Dit idee werd opgepikt door Maartje en Annemoon en verder uitgewerkt, ze maakte een serie ontwerpen en met vragen lijsten en afbeeldingen gingen langs de deuren om te bespreken met de bewoners of zij dit idee goed vonden en wat voor soort afbeelding het zou kunnen worden.
Een natuurlijk ontwerp , afbeeldingen van planten en bloemen vonden de meeste mensen het mooiste…..hiermee gingen ze aan de slag….

rozen

De rozen werden door de meeste bewoners uitgekozen als beste ontwerp

riet

Riet

Klaas Schotanus  en Else Huisman  proberen  Graffiti reversed uit ….

Klaas werkt op een andere plek in het project,namelijk bij de “poortjes”. Hij wil graag ondezoeken of graffitti reversed gaat werken op de muur . Er moet veel ge-experimenteerd worden voordat je beoogde resultaat bereikt.En kan het eigenlijk wel op een bakstenen muur ? Na een middag werken blijkt de bleek te schoon.De buurt kijkt mee en gelukkig komen er wat goede ideeen van een “baksteen specialist” uit de buurt. Hij vindt samen met Else een techniek die het ontwerp toch mogelijk maakt.

else klaas spuit

Klaas en else experimenteren met een sjabloon

klaas spuit

Klaas test graffiti reversed op gevel .....