Getransformeerde poortjes

Klaas Schotanus en Marije van Bork zijn Urban en Sociaal Designers. Ze maken met hun ontwerp bureau H.i.k, ontwerpen voor de openbare ruimte. Dit kan bijvoorbeeld een park of een plein zijn maar ook een kunstwerk aan de gevel van een grote flat. H.i.k’s voorkeur gaat uit naar ontwerpen ontstaan vanuit de interesse van gebruikers of bewoners van een plek.

Lichtobjecten voor de poortjes in de Semarangstraat en Bantamstraat

panlaterthuis

De uiteindelijke ontwerpen zijn  twee dichtregels per poort. Deze zijn gefreesd uit aluminium en worden van achter belicht met verschillende kleuren led lampen.De dichtregels zijn van Eut van Berkum (een straat bewoner) en Ted van Lieshout (dichter). De poorten zijn grondig schoongemaakt en opnieuw geschilderd door,H.I.K ontwerpers, Else Huisman en een team van buurtbewoners.


Hieronder kunt u lezen hoe klaas gezamenlijk met bewoners tot een plek, concept en ontwerp komt.

P1010006

Via ontmoetings middagen met bewoners en persoonlijk langs de deuren gaan, verzamelt Klaas informatie voor zijn ontwerp


Beste Else en Martijn,

Vrijdag en zaterdag ben ik bij de deuren langs geweest en heb hierbij 11 mensen gesproken.Vooral bij de Bantamstraat nrs. 4, 10 en 22 en Semarang nrs. 27 en 24 ben ik lang binnen geweest.Ik heb een gevarieerde groep mensen gesproken. Bij 2 mensen heb ik het vragenformulier achtergelaten. Zij brengen dit volgende week bij jullie langs of gooien dit door de bus.

klaas muur

Een voorstel van een ontwerp in staal met zitjes en verlichting van achter

In de gesprekken komt sterk naar voren dat iedereen erg graag de poortjes ziet opknappen.

1 van de bewoners gaf aan zelf een idee te hebben voor de zijvleugel van 1 van de poortjes. Uit haar commentaar bleek dat ze dit graag zelf zou willen initieren en uitvoeren omdat ze zelf kunstenaar is Wellicht is hier iets te combineren.

klaas poortprem

legepoort

Daarnaast ben ik bij iemand binnen geweest die ging opbiechten wat hij aan ‘kunst ‘in de poortjes heeft gedaan de afgelopen jaren. Hij heeft min of meer in vertrouwen mij het beeldmateriaal gegeven. (te vinden op Youtube)Zijn vorm van kunst, zoals hij dit zelf noemt, vind hij een jaarlijks terugkerend kunstwerk op oudejaars nacht en wil hierbij niet belemmerd worden. Na langer met hem in gesprek te zijn geweest ,(vandaar dat ik helaas te laat was voor de afspraak met petri), kwam hij toch met een aantal ideeen en werd hij enthousiast.

100 talen ‘goedendag’ in de poortjes

Gekleurde LED-verlichting (sfeer bepalende ‘MOOD ‘ verlichting)

Snel pakkende afbeelding (meeste mensen zijn maar kort in de poortjes

Foto van de Beurs van Berlage

Niet te veel kleur ( bouwstijl versterken en niet ˜verstoppen)

Licht in plafond en als spiegelbeeld in de vloer

Vuurbestendig en vuurwerk maken

Jaren 30 sfeer terugbrengen

Groene begroeiing in poortjes

Een hufterproof ontwerp…………. wat ter inspiratie diende voor het uiteindelijke ontwerp.

voorbeeld poort

Voor de rest kwamen de overige bewoners redelijk met elkaar overeen. Zij zien graag meer groen, kleur, diversiteit, openbare toiletten ( liefst op de kop van Lombok) en plekken die een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel met zich meebrengen.

Er is gekozen uiteindelijk 1 van de poortjes te transformeren.Een roestvrijstalen platen, gekleurde led verlichting en een patroon door de bewoners aangeleverd zal de poort sfeervoller maken.

constructie poortjes

Iedereen heeft de voorkeur iets met het plafond te doen omdat dit het minst vandalisme gevoelig is De meeste mensen zijn bereid (mocht hier voor gekozen worden) hiervoor beeldmateriaal te verzamelen/verstrekken ter inspiratie.

Tot zover mij korte samenvatting.

Groet, Klaas Schotanus

Social designer